Financiële beloning is een vorm van luiheid

‘Het inzetten van financiële beloning is een vorm van luiheid

Dan hoeft een bedrijf niet te zoeken naar wat de medewerkers echt motiveert en betrokken maakt. Want dat verschilt namelijk per medewerker en lijkt daardoor meer tijd te kosten…’

Een opmerkelijke uitspraak van twee researchers, De Waal en Jansen

Uit hun onderzoek onder bedrijven krijgen ze een bevestiging van wat ze claimen allang te weten… Als een bedrijf de financiële beloning niet goed heeft geregeld, maken de medewerkers zich daar zo druk over dat dit de prestaties negatief beïnvloedt.

Financiële beloning heeft geen effect op lange-termijnprestaties

Als een bedrijf de financiële beloning echter wel goed heeft geregeld, heeft dat nauwelijks effect op de prestaties. Medewerkers vinden het normaal dat het goed is geregeld. De Waal verbaast zich er daarom over dat bedrijven nog steeds hun schaarse geld besteden aan beloning en bonussen. ‘We weten al een jaar of zestig dat het niet helpt’.

Ik heb precies dezelfde ervaringen. Een goede belonings- en bonusregeling motiveert vooral bij aanname van nieuwe medewerkers. Daarna gaan de medewerkers het normaal vinden, en werkt het zelfs demotiverend als groei in beloning of uitkering van bonussen uitblijft.

Zorg voor een passend beloningssysteem dat medewerkers motiveert

Een goed doordacht financieel beloningssysteem vormt een zekere basis voor je medewerkers. Ga daarnaast op zoek naar andere vormen van beloning die je medewerkers echt motiverend vinden en die ook waarde toevoegen aan jouw bedrijf.

Een paar voorbeelden

Financiële beloning is een vorm van luiheid

Andere beloningen zijn een vorm van aandacht en motivering. Vaak waardevoller en met meer effect.
Een interessante gedachte…

—– & —–

Meer inspiratie? Ga direct naar onze GRATIS pagina!

Elke week ontwikkelen we nieuwe content die jij direct kunt gebruiken in jouw bedrijf. Al onze adviezen zijn speciaal gemaakt voor jou, ondernemer met een bedrijf tot 50 medewerkers.

 

© de Wereld van Personeel

vrijdag 1 juli 2016
Esther Mallant

Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop je als ondernemer omgaat met je medewerkers veel invloed heeft op het succes van je bedrijf. Daar help ik je graag bij. In mijn blogs breng ik het managen van medewerkers terug tot de essentie. Geen uitgebreide achtergrondinformatie en ingewikkelde adviezen, vooral praktische en slimme tips.