Pas de 80-20-regel toe op je personeelsstrategie

Het Pareto Principe: de 80-20-regel

Vernoemd naar een Italiaan die begin vorige eeuw ontdekte dat 80% van de Italianen 20% van het grondgebied in hun bezit hadden. Hij ontdekte vervolgens in zijn eigen tuin dat 20% van zijn erwtenschillen 80% van de erwten bevatten.

Nu, een eeuw later, weten we dat de 80-20-regel voor heel veel zaken op gaat

Zo haal je meestal 80% van je omzet uit 20% van je klanten, bezoekt 80% van alle bloglezers 20% van de blogs en veroorzaakt 20% van de klas 80% van het lawaai. Natuurlijk komt het nooit precies achter de komma uit en is er ook kritiek op de waarheid van deze regel. Toch inspireerde hij om deze parallel door te trekken naar het bedrijfsleven.

20% inspanning levert 80% resultaat

Als ondernemer heb je een enorme to-do-lijst, een vol bureau, een inbox met informatie en vragen. Allemaal zaken waar je aandacht aan wilt besteden of besluiten over wilt nemen. Elke dag weer bepaal je je prioriteiten.

Waar besteed je vandaag aandacht aan?
Wat is het belangrijkst op dit moment?
Wat levert het meeste op?

Wat is de 20% die 80% van het resultaat oplevert?

Ondernemers weten vaak niet welke 20% van hun personeelsinspanningen 80% van het resultaat oplevert

Welke zaken er nu echt toe doen bij het managen van je medewerkers?
Waar je hét verschil kunt maken?
Hoe je tijd kunt besparen en alleen die dingen doet die er echt toe doen?

Het kopiëren van de personeelsstrategie van grote bedrijven levert onvoldoende resultaten

Het is vaak veel te zwaar, te bureaucratisch en te ingewikkeld om in een kleiner bedrijf te organiseren. Bovendien hebben de ‘grote bedrijven’ een afdeling HR die deze zaken uit handen neemt.

Voor je het weet wordt je personeelsstrategie een doel op zich en ben je veel tijd kwijt aan processen en vastlegging. Als ondernemer in een kleiner bedrijf zit je daar waarschijnlijk helemaal niet op te wachten.

Besteed geen tijd aan competentiemanagement,
POP’s of performance management

Bouw aan een simpele, solide personeelsstrategie. Probeer zo slim mogelijk je tijd te benutten. Zoek de 20% die zichtbaar leidt tot 80% van de resultaten. Besteed alleen daar je aandacht aan.

Bedenk bij al je keuzes en besluiten over je personeel: gaat dit bijdragen aan het resultaat?

Als je daar ontkennend op moet antwoorden, vraag je dan af of je daar geld of tijd in wilt steken. Het investeren van jouw geld en tijd in je personeel moet leiden tot resultaten, doe het anders niet!

—– & —–

Meer inspiratie? Ga direct naar onze GRATIS pagina!

Elke week ontwikkelen we nieuwe content die jij direct kunt gebruiken in jouw bedrijf. Al onze adviezen zijn speciaal gemaakt voor jou, ondernemer met een bedrijf tot 50 medewerkers.

 

© de Wereld van Personeel

maandag 26 augustus 2019
Esther Mallant

Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop je als ondernemer omgaat met je medewerkers veel invloed heeft op het succes van je bedrijf. Daar help ik je graag bij. In mijn blogs breng ik het managen van medewerkers terug tot de essentie. Geen uitgebreide achtergrondinformatie en ingewikkelde adviezen, vooral praktische en slimme tips.