Inspireer jij je medewerkers?

Inspiratie… we kunnen niet zonder

Het woord inspiratie is afgeleid van de Latijnse woorden ‘in’ en ‘spirare’ en betekent letterlijk ‘inademen’. Ook het woord ‘spiritus’ is te herkennen, de geest of ziel. Als je die twee vertalingen combineert, kom je uit op zoiets als ‘bezieling inademen’ (Van Dale).

Inspiratie staat voor nieuwe ingevingen die ons raken waardoor we ons leven en ons werk steeds opnieuw vormgeven en ontwikkelen. Inspiratie is dus van ‘levensbelang’ om te blijven ontwikkelen en ons voortdurend aan te passen aan de wereld om ons heen. Tot zover de theorie…

Inspiratie verdient een plek in je beloningsbeleid

Naast de bestaande vier vormen van beloning: salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, erkenning en waardering, zou inspiratie een mooie toevoeging zijn. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die hun medewerkers inspireren zich positief onderscheiden van hun concurrenten, zowel op de arbeidsmarkt als naar hun klanten.

Een bedrijf met geïnspireerde medewerkers is innovatiever en creatiever. Door nieuwe ideeën en verhalen in je bedrijf te brengen, zet je je medewerkers aan tot nadenken over nieuwe mogelijkheden en doorontwikkeling.

Wat doe jij om je medewerkers te inspireren?

Heb jij een bedrijfscultuur gecreëerd waarin inspiratie een rol speelt? Heb jij deze vorm van beloning al ontdekt?

Breng meer inspiratie in je bedrijf. De mogelijkheden zijn legio. Er is zoveel inspiratie te vinden via internet, social media en in contacten met de mensen om je heen. Een aantal ideeën om je op weg te helpen

idee 1 – nodig iemand uit met een bijzondere kijk op dingen

Je kunt denken aan iemand in je ‘bedrijfsketen’ die tijdens een teamoverleg een zakelijk onderwerp op een andere manier belicht. Dan houd je het in de zakelijke context. Maar, je kunt ook overwegen om iemand uit te nodigen die een eigen verhaal heeft over een onderwerp waar al je medewerkers mee te maken hebben, zoals de overvloed aan informatie, het gebruik van social media of het effect van voeding op je energie.

idee 2 – daag je mensen uit om elkaar te inspireren

Laat je medewerkers tijdens teamoverleggen nieuwe inzichten en ideeën delen die hen bezighouden. Beperk hen ook hier niet tot zakelijke onderwerpen. Noem het een ‘inspiratiemoment’ en laat een van je medewerkers 5-10 minuten de anderen inspireren. Hierdoor leren je medewerkers elkaar op een andere manier kennen en brengen ze nieuwe energie in.

idee 3 – gebruik inspiratiethema’s

Kies de komende maanden een bepaald thema (of laat je team kiezen) en laat je medewerkers inspiratie zoeken over dit thema. Stimuleer ze te zoeken op YouTube, in tijdschriften, op blogs, bij seminars, tijdens gesprekken met klanten of netwerkrelaties. Bespreek elke maand tijdens een overleg de laatste inzichten en ideeën en onderzoek met elkaar hoe dat je bedrijf verder kan brengen.

Waarom zoveel aandacht voor inspiratie?

Omdat de kracht van inspiratie veel groter is dan je denkt. Als je inspiratie een vast onderdeel laat zijn van je beloningsbeleid, bied je je medewerkers iets dat weinig hoeft te kosten, maar enorm veel waarde heeft. Zowel voor hen persoonlijk als voor je bedrijf!

—– & —–

Meer inspiratie? Ga direct naar onze GRATIS pagina!

Elke week ontwikkelen we nieuwe content die jij direct kunt gebruiken in jouw bedrijf. Al onze adviezen zijn speciaal gemaakt voor jou, ondernemer met een bedrijf tot 50 medewerkers.

 

© de Wereld van Personeel

vrijdag 1 juli 2016
Esther Mallant

Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop je als ondernemer omgaat met je medewerkers veel invloed heeft op het succes van je bedrijf. Daar help ik je graag bij. In mijn blogs breng ik het managen van medewerkers terug tot de essentie. Geen uitgebreide achtergrondinformatie en ingewikkelde adviezen, vooral praktische en slimme tips.