Waarom ‘mijn-deur-staat-altijd-open’ voor personeel niet werkt

In gesprekken met ondernemers hoor ik graag hoe ze met hun personeel omgaan

Om mij een indruk te geven van hun goede intenties en werkgeverschap, vertellen ze mij vaak interessante en goede ideeën. Er is echter een punt dat ik regelmatig hoor en wat ik helemaal niet zo’n goed idee vind.

‘Bij mij staat de deur altijd open’, zegt de ondernemer dan vol trots

Waarmee hij wil aangeven dat hij zijn personeel belangrijk vindt en er voor hen wil zijn. Zo’n 20 jaar geleden was dit innovatief gedrag; de manager die zich laagdrempelig ten dienste stelt van zijn medewerkers.

Inmiddels heeft het dezelfde uitwerking gekregen als wegrestaurants waar op de deur (of het dak) staat: ‘De koffie staat altijd klaar’…
Zowel de ondernemer als de medewerker zijn beter af als die deur wat vaker dicht gaat. Net zoals de restauranthouder inmiddels weet dat de klant liever even wacht op een vers gezette kop koffie.

Denk er nog een keer over na. Een deur die altijd openstaat voor medewerkers is minder slim dan je denkt. Dat betekent namelijk dat je

 • beschikbaar bent op elk moment van de dag
 • antwoord geeft als je een vraag wordt gesteld
 • met oplossingen komt als je om een oplossing wordt gevraagd
 • meehelpt als jouw hulp ‘nodig’ is

Waarom zou je daarvoor kiezen?

Een open-deur-beleid kost je op deze manier namelijk niet alleen onnodig veel tijd, je houdt je medewerkers daarmee ook onzelfstandig en afwachtend. Ze krijgen de neiging om

 • jouw goedkeuring te vragen; dat is wel zo veilig
 • jou om advies te vragen voordat ze zelf keuzes maken; dat is sneller en makkelijker
 • jou na te doen; want dan is het goed

Stap niet in de valkuil

Daar komt bij dat in situaties waarin een medewerker bij jou binnen stapt, jij vaak in een valkuil stapt. De valkuil van de ‘allesweter’. Je denkt vast ook regelmatig, net als ik heel lang heb gedaan

 • ‘ik doe het wel even, dan gaat het veel sneller’
 • ‘ik heb hier het meest verstand van, ik help wel even’
 • ‘ik heb hier het langste ervaring mee, dus weet hoe dat werkt’
 • ‘ik doe het graag op mijn manier, zo zijn klanten dat gewend’

Maar weet je wat dat van ons maakt? Een meewerkend voorman (of -vrouw in mijn geval). Als je dat wilt zijn, is dat natuurlijk prima.
Maar als je meer tijd wilt besteden aan het ondernemen en je bedrijf verder wilt laten groeien, adviseer ik je om die rol los te laten en de deur wat vaker dicht te doen.

‘Niet altijd bereikbaar zijn’ levert je zelfstandige medewerkers op

Medewerkers die zelf zoeken naar oplossingen. Oplossingen die jouw verwachtingen en mogelijkheden kunnen overtreffen. Maar ook medewerkers die weten dat je ze vertrouwt. Die fouten mogen maken en daarvan kunnen leren.

Zorg dat je medewerkers geen papegaaien worden die doen wat jij hun voorleeft

Dat is makkelijker te veranderen dan je nu misschien vermoedt. Probeer het de komende tijd maar eens uit. Een paar ideeën

 • bedenk, als je een vraag wilt beantwoorden, of jij wel het beste antwoord hebt: vraag naar eigen ideeën en oplossingen
 • schiet niet direct in de directieve, oplossingsgerichte stand: stimuleer het zelf zoeken naar oplossingen
 • spring niet op om te helpen; help mee om hulp of extra handen te organiseren
 • geef niet klakkeloos antwoord over iets dat alleen jij weet: maak een afspraak om jouw kennis over te dragen

Wil je toch graag een open deur?

Gebruik hem dan om zelf door te gaan. Op weg naar je medewerkers om contact met hen te maken. Ze te stimuleren om zelf vragen te beantwoorden, oplossingen te zoeken en nieuwe ideeën uit te werken. Dát levert je veel meer tijd en betrokken, gemotiveerde medewerkers op.

 

Dit blogartikel is ook gepubliceerd op Seat2meet.com.

—– & —–

Meer inspiratie? Ga direct naar onze GRATIS pagina!

Elke week ontwikkelen we nieuwe content die jij direct kunt gebruiken in jouw bedrijf. Al onze adviezen zijn speciaal gemaakt voor jou, ondernemer met een bedrijf tot 50 medewerkers.

 

© de Wereld van Personeel

dinsdag 12 september 2017
Esther Mallant

Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop je als ondernemer omgaat met je medewerkers veel invloed heeft op het succes van je bedrijf. Daar help ik je graag bij. In mijn blogs breng ik het managen van medewerkers terug tot de essentie. Geen uitgebreide achtergrondinformatie en ingewikkelde adviezen, vooral praktische en slimme tips.