5 belangrijke sites om te raadplegen als je personeel hebt

Je hebt personeel in je bedrijf.
Dat is prettig, want daardoor kun je met elkaar je bedrijf draaiend houden.

Minder prettig zijn alle regelzaken die het hebben van personeel met zich meebrengt. Althans, zo ervaren veel ondernemers dat.

Begrijpelijk. Er is zoveel te ‘weten’.

En dan word je ook nog eens regelmatig bestookt met informatie over hoe het mis kan gaan als je je niet aan alle wetten, regels en voorschriften houdt.

Als je zelf op zoek gaat naar informatie en de juiste tools, is het internet een belangrijke bron. Daarop zijn ontelbare sites te vinden met informatie over het hebben van personeel, wat je moet regelen en waar je voor op moet passen.

Veel sites over personeel helpen je niet echt

Helaas helpen deze sites je niet echt verder. Ze zijn:

  • te oud – de informatie is niet bijgehouden en dus niet meer up-to-date
  • te uitgebreid – met achtergrondinformatie, de ontstaansgeschiedenis en andere historische gegevens
  • te onduidelijk – in vakjargon en vaak geschreven voor P&O professionals of leidinggevenden met een stevige basiskennis van personeelszaken én interesse in alles wat met leidinggeven te maken heeft
  • te weinig concreet – in algemene termen ‘waar je rekening mee moet houden’


Goede bronsites met info over personeel

Het is handig om zoveel mogelijk gebruik te maken van goede bronsites. Over de herkomst van die sites hoef jij je geen zorgen te maken. Ze worden namelijk beheerd en up-to-date worden gehouden door een betrouwbare bron.

De 5 belangrijkste sites die wij je adviseren zijn


Dé informatiesite voor ondernemers in Nederland, waarin alle officiële partijen samenwerken (zoals KVK, belastingdienst, CBS, UWV)

Onder de kop ‘Personeel’ vind je veel goede, praktische informatie.

Of je nu start met je eerste medewerker, met een ZZP’er of buitenlandse werknemer aan de slag wilt, of juist afscheid wilt nemen. Je vindt hier ook veel verwijzingen naar andere specifiekere bronsites met informatie, brochures en checklists.


Op deze site kun je onder de kop ‘Werk’ heel veel informatie vinden.

Deze informatie is geschreven voor de werknemer, maar dat doet niets af aan de inhoud.

Het geeft je daardoor juist een goed beeld van de vragen die je medewerkers hebben over het betreffende thema.

Kun jij daarop voorbereid zijn. Wel zo handig!


De site van het UWV gaat dieper in op alles wat te maken heeft met arbeids(on)geschiktheid, zwangerschap, verzuim en ontslag.

Via beslistabellen kom je bij de relevante informatie. Vaak helpt die informatie je al goed op weg en weet je welke stappen je moet zetten.

Uiteindelijk zal je daarbij regelmatig de hulp van derden in moeten schakelen, zoals een HR expert, adviseur 2e spoor, casemanager of arbeidsjurist, omdat de informatie algemeen is en geen maatwerkadvies biedt in de betreffende personeelssituatie.


Via het arboportaal kom je alles te weten over de werkomstandigheden rond personeel. Via het kopje ‘Onderwerpen’ vind je een overzicht van alle thema’s.

Met praktische tools om daarin in jouw bedrijf verbetering te brengen, zoals toolboxen, zelfinspecties, checklists en stappenplannen. Prettige hulpmiddelen!

Wij zijn vooral fan van de simpele video’s waarmee thema’s worden uitgelegd.


Tsja, je kunt ze maar beter voor zijn…

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt een oogje in het zeil rond alle wetgeving die ervoor moet zorgen dat jouw medewerkers veilig en gezond kunnen werken, eerlijk worden betaald en netjes worden behandeld.

Onder het kopje ‘Onderwerpen’ vind je alle thema’s die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Dat zijn dan ook direct de thema’s waarop het mis kan gaan en je boetes kunt ontvangen als je dat niet goed geregeld hebt.

Wees dat voor en loop eens door de verschillende ‘zelfinspecties’ die de site biedt.

Zet deze 5 bronsites rond personeel in je ‘favorieten’

Deze 5 bronsites verwijzen regelmatig door naar andere interessante sites met relevante informatie.

Raadpleeg ze als je een specifieke vraag hebt, loop er regelmatig eens doorheen om te weten wat je er kunt vinden en maak handig gebruik van alle tools en tips die ze bieden.

Sla de 5 sites op in je favorieten, zodat je ze snel terugvindt. Nu even werk, maar straks weer snel terug gevonden.

—– & —–

Meer inspiratie? Ga direct naar onze GRATIS pagina!

Elke week ontwikkelen we nieuwe content die jij direct kunt gebruiken in jouw bedrijf. Al onze adviezen zijn speciaal gemaakt voor jou, ondernemer met een bedrijf tot 50 medewerkers.

 

© de Wereld van Personeel

maandag 18 februari 2019
Esther Mallant

Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop je als ondernemer omgaat met je medewerkers veel invloed heeft op het succes van je bedrijf. Daar help ik je graag bij. In mijn blogs breng ik het managen van medewerkers terug tot de essentie. Geen uitgebreide achtergrondinformatie en ingewikkelde adviezen, vooral praktische en slimme tips.